A Converse tornacipőket több mint 100 éve viseljük. Vessünk egy pillantást a márka történetére, és összpontosítsunk azokra a modellekre, amelyek hosszú ideje a legnépszerűbbek közé tartoznak. Emellett beszéljünk arról, hogyan lehet megkülönböztetni az eredeti cipőket az utánzatoktól. 

shoes-g54a830e78_1280.jpg

Converse cipők a 20. században 

1908-ban Maher Converse gyárat alapított Maldenben, Massechusettsben, amelyet saját vezetékneve után Converse Rubber Shoe Company-nak nevezett el. A cég a gumitalpú munkacipők, majd később a gumitalpú női, férfi és gyermekcipők gyártására összpontosított. Az áttörés 1917-ben következett be, amikor elkészültek a híres Converse All Stars cipők, amelyeket az akkori kosárlabdázó, Chuck Taylor tett híressé, aki még karrierje végét követően is részt vett az értékesítésükben, mint kereskedő. 

Így a Converse cipők története több mint 100 évvel ezelőtt kezdődött. Még a következő évtizedekben is nagyon népszerűek voltak a kosárlabdázók körében, de a sportolók vagy az amerikai hadsereg tagjai körében is. Annak ellenére, hogy az 1970-es években – amikor az NBA-játékosok elkezdték használni a konkurens Adidas Superstar cipőket – elveszítették dominanciájukat a kosárlabdában, továbbra is széles körben népszerűek maradtak. Nem csak a sportolókról volt szó. A Beatles vagy a Nirvana frontembere, Kurt Cobain is viselte őket. A tornacipők nagyon népszerűek a fiatalok körében. 

C2.png

„Conversek” a szocialista Csehszlovákiában 

Nem meglepő, hogy a „Convers” 1989 előtt Csehszlovákiában is elérhető volt. Természetesen ezek nem eredeti Converse tornacipők voltak. Kínában gyártották őket, és Forward és Warrior néven voltak ismertek. Mégis, bizonyos szempontból hasonlítottak az Atlanti-óceán túlpartjáról származó kosárlabda cipőkre. Leginkább fehérben voltak kaphatók, de néha kékben is. Csehországban az 1970-es és 1980-as években népszerűek voltak, nemcsak a sporttevékenységekben, hanem az alkalmi viseletben is. Ráadásul határozottan jó minőségű cipő volt. 

Converse tornacipők az új évezredben 

A Converse cipők népszerűsége a harmadik évezred elején sem tört meg – épp ellenkezőleg. Azonban jelentős változások történtek. A Nike 2003-ban megvásárolta a márkát. Bár a márka továbbra is férfi, női és gyermekcipőket kínál, különböző színű, formájú és mintájú ruhákat is lehet vásárolni. A divatvilág e két óriásának egyesülése így bővítette a termékpalettát, ami azt jelenti, hogy a további lépéseknek köszönhetően még mindig van érdeklődés a márka termékei iránt. 

2009-ben a Converse elindította a Cons gördeszka programját olyan nagykövetekkel, mint Kenny Anderson, Anthony Pappalardo, Nick Trapasso, Jason Jessee és Mike Anderson. Emellett 10 évvel később a márka visszatért a kosárlabda csúcsára az All Star Pro BB-vel, amely ötvözi a Converse hagyományos stílusát a kortárs Nike technológiával. Az első játékos, aki kipróbálta az új terméket, Kelly Oubre Jr. volt. Később szerződést írtak alá más kosárlabda játékosokkal, köztük Natasha Clouddal a WNBA-tól.

Népszerű Converse cipőmodellek 

Jelenleg különböző kialakítású Converse cipőket vásárolhat, amelyek közül néhány klasszikus szabású, mások kissé bizarrnak tűnhetnek. Mely modellek a legnépszerűbbek? 

  • Converse All Stars – ezek voltak az elsők, még ma is népszerűek. A Chuck Taylor All Stars néven is ismert cipők az 1960-as évekig népszerűek voltak a kosárlabdázók körében, de az 1980-as évek óta inkább retro stílusú szabadidőcipőkként kedveltek. Ráadásul a közelmúltban a Pro BB modellen keresztül visszatértek a csúcskosárlabdához. A Converse All Stars több filmben is szerepelt, mint pl. a „Vissza a jövőbe” és az „Én, a robot”.

  • Converse The Weapon – 1986-ban megjelent cipő, amely ismét a kosárlabdára irányult. A kosárlabdacsapatok felszerelésének színeihez igazodva két színösszeállításban készültek. Bőrszerkezetűek voltak, és vastag párnázással rendelkeztek az extra kényelem érdekében. A modell első arcai Larry Bird és Magic Johnson voltak. Később új változatokat is létrehoztak, mint például a The Loaded Weapon vagy a The Weapon 86.

  • Converse Cons – kizárólag gördeszkázáshoz készült cipők. Nagyon tartós anyagokból készül, és biztosítja a kényelmet (nem csak) a deszkázás közben. Alacsony és magas kivitelben is létezik, és alkalmas azoknak a férfiaknak és nőknek, akik életének része a gördeszkázás. 

C1.png

Hogyan lehet felismerni a hamis Converse tornacipőket?

Sok gyártó megpróbálja utánozni a Converse All Star cipőket. Ezért néhány tippet adunk arra vonatkozóan, hogyan lehet sikeresen felismerni egy utánzatot, hogy biztos lehessen benne, valóban eredeti van a lábán.

  • A nyelven és a sarokrészen a Converse All Star feliratnak kell szerepelnie.

  • A talpbetéten Converse feliratnak is szerepelnie kell. 

  • A bokarészben egy kör alakú logó található, amely általában mindkét cipőn megtalálható.

  • Az eredetit a kialakításával is meg lehet különböztetni. A cipő szélei teljesen egyenesek, míg a talpnak guminak és tömörnek kell lennie.

  • Függetlenül attól, hogy a Converse tornacipőt boltban vagy online áruházban vásárolja, az eredeti dobozba csomagolva kell kézhez kapnia.