A napszemüveg megbízható szemvédelmet nyújthat, különösen a nyári hónapokban, és vezetés vagy sporttevékenység közben is használható. Emellett jól is kell hogy álljon. De pontosan mire is kell figyelnie a kiválasztás során?

young-woman-g8a8f7ca41_1280.jpg

Válassza ki a megfelelő UV-szűrőt

A napszemüveg kiválasztásakor alapvető paraméter kell hogy legyen az UV-szűrő, amely védi a szemet a Nap ultraibolya sugárzásától, amely hosszabb kitettség esetén káros. A kiváló minőségű UV-szűrővel ellátott szemüvegek védenek a hosszú hullámhosszú (UVA) és a közepes hullámhosszú (UVB) sugárzás ellen. Bár van rövid hullámhosszú (UVC) sugárzás is, ezt nagyrészt blokkolja az ózonréteg, amikor belép a légkörbe. 

Mindenesetre a napszemüveg UV-szűrőképességének legalább 400-nak kell lennie. Koncentráljon tehát erre az adatra, mint első paraméterre. Azonban azt is figyelembe kell vennie, hogy a termék rendelkezik-e az úgynevezett EEC-szabvánnyal, amely tanúsítja a fent említett UVA- és UVB-sugárzás elnyelésének képességét.

Összpontosítson a polarizáló szűrő jelenlétére

A napszemüvegek nemcsak a szemet védik a káros UV-sugaraktól, hanem hozzájárulhatnak a közúti biztonsághoz is, mivel lehetővé teszik a járművezetők számára, hogy jobban lássák az utat erős napfényben. Ha elsősorban a kormány mögött szeretné használni a napszemüveget, akkor annak rendelkeznie kell egy úgynevezett polarizált szűrővel, amely jelentősen kiküszöböli a tükröződést. Ezeknek a termékeknek a kialakítása nem különbözik a többi szemüvegétől.

Fókuszáljon a keretek és lencsék anyagára

A napszemüvegek kiválasztásakor figyelembe kell vennie a keretek és a lencsék anyagát is, amely hatással lehet a funkcionalitásra, de a tartósságra és ezáltal a hosszú élettartamra is. Milyen változatok állnak rendelkezésre? 

  • Keret anyaga – a keretek főként műanyagból és fémből készülhetnek. Az előbbi könnyű, de kevésbé tartós, míg az utóbbi éppen ellenkező tulajdonságokkal rendelkezik. Ezenkívül vannak fakeretes szemüvegek is, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

  • Lencse anyaga – vannak olyan műanyag lencsék, amelyek könnyűek és törésállóak, másrészt rosszabb optikai tulajdonságokkal rendelkeznek és karcolhatók. Bár az üveglencsék könnyebben törnek, kiváló optikai tulajdonságokkal rendelkeznek, és karcállóak is.

Figyelembe kell venni az üveg színét

A napszemüvegek különböző színű lencsékkel rendelkezhetnek, ami nemcsak a vizuális szempontokat, hanem a praktikus tulajdonságokat is befolyásolja. Minden szín különböző látásmódot tesz lehetővé. A szürke és fekete lencsék sokoldalúak. Csökkentik a fény intenzitását, de nem torzítják a látást, így gyakorlatilag minden tevékenységre alkalmasak. De mi a helyzet a többi színnel?

  • Barna lencsék – javítják a kontrasztot, és rövidlátók számára ajánlottak.

  • Sárga és narancssárga lencsék – gyakran sportszemüvegekben láthatók, mivel például segítenek a hóban való láthatóságban.

  • Piros lencsék – ez a változat a sportszemüvegekben is gyakori, és hóban és a tengerben is használható.

  • Kék lencsék – segíthetnek a távollátásban, de befolyásolják a látást, ezért gépjárművezetők számára nem ajánlottak.

  • Zöld lencsék – csökkentik a fényerőt, így minden szabadtéri tevékenységhez alkalmasak, és pozitív hatással vannak a szemfáradtságra is.

3544-1692-2400.jpg

Fontolja meg a dioptriás napszemüveg vásárlását

Ha kontaktlencsét visel, a napszemüveg viselése nem jelent problémát. Vannak azonban olyanok, akik nem akarnak vagy nem tudnak kontaktlencsét használni. Ebben az esetben a dioptriás napszemüvegeket lehet választani, amelyek nem mások, mint dioptriás lencsékkel ellátott napszemüvegek. Nemcsak a nap sugarai ellen védenek, hanem a látásproblémák javítására is szolgálnak. Tegyük hozzá, hogy egyes üzletekben speciális napszemüveget is találhatunk az olvasáshoz.

Ne becsülje alá a napszemüveg méretét 

Természetesen a napszemüvegnek jól kell illeszkednie, amikor viseli. Ezért a választás során ügyeljen a méretekre. E tekintetben három alapvető paramétert lehet megemlíteni, amelyek valóban fontosak.

  • Szárhossz – a férfi szemüvegek oldala általában hosszabb, mint a női szemüvegeké, amelyek viszont hosszabbak, mint a gyermekszemüvegeké. 

  • Lencseszélesség – ez a szélesség a legszélesebb ponton, és ez a paraméter is fontos lehet a tökéletes illeszkedés szempontjából.

  • Hídszélesség – az egyes üvegek közötti távolságot jelzi, és általában 14 és 24 mm között van.

Vegye figyelembe az arcformáját

Minden embernek jellegzetes arcformája van, amely egyedivé teszi. Napszemüveg vásárlásakor az arcformára is összpontosítania kell, amely négy alapvető típusra osztható. Melyek ezek?

  • Ovális arc – az ilyen arccal rendelkező személyek gyakorlatilag bármilyen szemüveget felvehetnek, sőt, kísérletezhetnek is.

  • Kerek arc – a négyszögletes lencsék (négyzet és téglalap), valamint a keskeny keretű vagy teljesen keret nélküli szemüvegek alkalmasak lehetnek.

  • Szögletes arc – ebben az esetben is alkalmasak a keskeny keretes vagy keret nélküli napszemüvegek, de mindenképpen a kerek vagy ovális forma ajánlott.

  • Háromszög alakú arc – ebben az esetben válasszon ovális vagy kerek lencséjű napszemüveget. 

Ne becsülje alá a napszemüvegek kialakítását

Természetesen a napszemüveg nemcsak az UV-sugarak elleni védelmet jelenti, hanem jellegzetes divatos kiegészítő is. Ebben a tekintetben figyelembe veheti a keretek színét és alakját. Lehet kerek, ovális, négyzet vagy téglalap alakú, de lehet különleges is (pl. pilot vagy cat eye). Érdemes a kor és a nemek szerint is választani. Bár vannak uniszex változatok is, egyes napszemüvegek nők, mások férfiak számára alkalmasak, és természetesen a kisfiúk és kislányok számára is léteznek különféle gyermekmodellek.

teeth-g1bb854271_1280.jpg