Az Adidas Superstar sneakerek olyan ikonikus cipők, amelyeket több mint 50 éve viselünk. Bár eredetileg profi kosárlabdázók számára készültek, idővel a divatos streetwear stílus szimbólumává váltak.

AS1.png

Kosárlabdával kapcsolatos kezdetek

Amikor a német Adolf és Rudolf Dassler 1924-ben megalapították a Gebrüder Dassler Schuhfabrik céget, valószínűleg senki sem számított arra, hogy mekkora áttörést hoznak a világába. Bár a két testvér 1948-ban különvált, az első közülük megalapította az Adidas márkát, míg a második a Ruda márkát később átnevezte Pumára. Mindenesetre az 1960-as évek elején az Adidas megpróbált terjeszkedni az amerikai kosárlabda piacon, ahol akkoriban a Converse márka dominált. És itt kezdődött a Superstar cipők története...

A modellt 1969-ben vezették be. Gumi orr-részével és nyomot nem hagyó talpával ez a cipő gyorsan felkeltette az NCAA és az NBA játékosainak figyelmét, beleértve az olyan sztárokat is, mint Kareem Abdul-Jabbar. A rendelkezésre álló adatok szerint már 1973-ban az NBA-játékosok több mint háromnegyede viselt Adidas Superstar cipőt. Elmondásuk szerint jobban játszottak bennük, mint a fent említett „Conversekben”, amelyek vászonból készültek. Ezek a cipők idővel azonban már nem csak a kosárlabda világában voltak népszerűek.

Az Adidas Superstar és a hiphop színtér

Az 1970-es években az Adidas Superstars már híres volt a kosárlabda-rajongók körében, de csak az 1980-as években váltak igazi „szupersztárokká”. Abban az időben az amerikai hiphop zenészek a kedvenc cipőjüknek nevezték őket. Népszerűségüket tovább növelte a kultikus zenekar, a RUN-D.M.C. Tagjai az USA-ban tett koncertkörútjukon a Superstart viselték. 1986-ban a banda még egy dalt is kiadott My Adidas címmel, majd a cég reklámszerződést írt alá velük. Ez volt az első ilyen szerződés hiphop művészek és egy nagyvállalat között.

AS2.png

A 90-es évek és a populáris kultúra

Az 1990-es években folytatódott az Adidas Superstar cipők és a zenei élet keveredése. Ezeket viselték például a Check Your Head (1992) című albumuk borítóján a The Beastie Boys tagjai. Emellett Madonna énekesnő is szívesen viselte őket. Ezen kívül a gördeszkás világban is nagyon népszerűvé váltak. Az ezredfordulón olyan gördeszkázók viselték, mint Keith Hufnagel, Mark Gonzalez vagy Kareem Campbell. Az Adidas Superstar így véglegesen a populáris kultúra részévé vált, és sok (nem csak) fiatal viselte szerte a világon. 

Adidas Superstar az új évezredben 

A kosárlabdázók, gördeszkások és hiphop-rajongók szubkultúrájának keveredése létrehozta az streetwear stílusnak nevezett divatirányzatot. Az áttörés 2000 után következett be, a korábbi információk alapján pedig valószínűleg nem meglepő, hogy az Adidas Superstar lett ezen időszak legnépszerűbb cipője. 2005-ben a márka 5 különböző sorozat 35 modelljének kiadásával ünnepelte e cipők létrehozásának 35. évfordulóját, olyan hírességekkel együttműködve, mint Missy Elliot, Disney vagy Roc-a-Fella.

Az Adidas továbbra is ötvözte a Superstar cipőket a populáris kultúrával. 2015-ben például együttműködött a népszerű énekessel, Pharrell Williamsszel. Az így létrejött Superstar „Supercolor” kollekció 50 különböző színben jelent meg a piacon. Mindenesetre ezeknek a cipőknek a népszerűsége az 1920-as években, több mint 50 évvel az első megjelenésük után is töretlen. Fókuszáljunk tehát arra a tényre, hogy ezek a cipők miért népszerűek jelenleg az egész világon.

AS3.png

Miért népszerű az Adidas Superstar több mint 50 éve? 

Természetesen az Adidas Superstar globális népszerűségét alapvetően befolyásolta a kosárlabdával, a zenei színtérrel és a gördeszkázással való kapcsolat. Ezeknek a cipőknek a minőségi jellemzői azonban szintén jelentős hatással voltak a népszerűségükre. Nélkülük aligha lennének ilyen sikeresek, még az ár miatt is, ami akár több ezer koronát is jelenthet. Pontosan mi áll a népszerűségük mögött?

  • Jellegzetes elemek – Az Adidas Superstart viszonylag erős talp, színkontrasztok, lekerekített lábujj-rész és természetesen három csík és maga a Superstar logó jellemzi létezésének kezdete óta. 

  • Minőségi anyagok és kivitelezés – a legtöbb esetben a cipők valódi bőrből készülnek, de van rajtuk egy elegáns gumiorr is, amely védi a lábujjakat és a lábfej elülső részét. Ennek köszönhetően ezek a cipők alkalmasak a mindennapi viseletre, valamint különböző sporttevékenységekre.

  • Kényelmes viselet – a Superstar cipők modelljeit a kényelem szem előtt tartásával fejlesztették ki. Ehhez járul hozzá például az Adidas által 1997-ben kifejlesztett Ortholite talpbetét. Olyan habszerkezetből áll, amely optimális párnázást biztosít, és csaknem 100%-os légáteresztő képességgel büszkélkedhet. 

  • Izgalmas dizájn – Az Adidas Superstar cipők évtizedek óta kedveltek látványos megjelenésüknek köszönhetően, népszerűvé téve azokat a különböző sport és zenei szubkultúrákban. De olyan személyek számára is vonzóak, akik semmilyen kapcsolatban nem állnak ezekkel a szubkultúrákkal. Ezenkívül a cipők sokféle kivitelben kaphatók. 

  • Az egész család számára alkalmas – ezeket a cipőket nemcsak különböző kialakításokban, hanem minden családtag számára alkalmas modellekben is megvásárolhatja. Népszerűek az Adidas Superstar gyermekmodellek is, amelyeknek aranyos megjelenésük lehet, ugyanakkor nem kell, hogy cipőfűzőjük legyen, hanem például tépőzárral záródnak. Ezenkívül a cipők slip-on (bebújós) változatban is kaphatóak.